Col·laboradors
AVERBAKH, Yuri. “Zagadka utrachennoy khigi”, Nauka i Zhizn (Ciencia y Vida), Moscú 1985, pp. 137-141. El artículo fue traducido al español: “El misterio del libro perdido”, Revista Internacional de Ajedrez, Nº 65, febrero de 1993, pp. 40.
AVERBACH, Yuri. “¿Cómo atrapar a un gato negro en una habitación oscura?”, Revista Internacional de Ajedrez, Nº 78, marzo de 1994, pp.42-46.
El gran historiador rus inicia, de forma premonitòria, la reivindicació del llibre de Vicent, com a primer tractat d’escacs moderns publicat al món i establix ja que els tractats de Lucena i Damiano deriven de l’obra impresa a València el 1495. La investigació de Garzón sobre el manuscrit de Cesena, 20 anys després, li donarà plenament la raó.
CALVO, Ricardo. El poema Scachs d´amor (siglo XV). Primer texto conservado sobre ajedrez moderno. Madrid: Jaque Siglo XXI, Madrid 1999. ISBN: 84-923279-3-6.
GARZON ROGER, José Antonio. En pos del incunable perdido. Francesch Vicent: Llibre dels jochs partitis dels schachs, Valencia, 1495. Valencia: Biblioteca Valenciana, Colección Bibliofilia, 2001. La obra és accessible a la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI): bv2.gva.es.ISBN:84-482-2860-X.
Garzón referma definitivament el llibre de Vicent com el primer llibre publicat en el món d’escacs moderns. Encara que en el camp de la història dels escacs s’havia avançat molt respecte al coneixement del contingut del llibre, gràcies als treballs d’Averbakh, en el camp estrictament bibliogràfic, es dubtava fins i tot de l’edició del llibre, però unes notícies del exemplar de Montserrat ja el 1783, la visita a l’abadia de Vargas Ponce l’any 1799 –que va arribar a tindre el llibre a les seues mans i es va detindre en els diagrames d’escacs–, i una venda de 30 exemplars del llibre al gener de 1496, permeten acreditar no solament l’edició del llibre, sinó el contingut d’este. Finalment, s’hi documenta una compravenda del llibre a Barcelona, el 1913, la qual cosa fa tindre unes serioses esperances de la seua futura aparició. Al capdavall, 4 proves independents de l’edició, primacia temporal, contingut del llibre i, fins i tot, de la seua existència actual. |
GARZÓN, José A. El regreso de Francesch Vicent. La Historia del nacimiento y la expansión del ajedrez moderno. Valencia: Fundación Jaime II el Just, Generalitat Valenciana, 2005. ISBN: 84-482-4193-2.
L’autor assumix el compromís de provar l’origen valencià dels escacs moderns, a fi de suscitar el consens entre els especialistes en una qüestió que no va poder concloure’s als segles XIX i XX. |
GARZÓN, José A. The Return of Francesch Vicent. The History of Birth and Expansion of Modern Chess. Valencia: Fundación Jaime II el Just, Generalitat Valenciana, 2006. ISBN: 84-482-4194-0.
Un gran esforç personal per part de l’autor i editor és la traducció anglesa del llibre de Garzón per a aconseguir facilitar a la comunitat d’especialistes l’accés a la investigació. La traducció de Manuel Pérez Carballo és tota una garantia. |
GARZÓN, José A. Estudio del tratado ajedrecístico de Luca Pacioli. Valencia: Pentagraf Impresores, 2007.
En esta monografia l’autor oferix un complet estudi del tractat d’escacs del cèlebre matemàtic renaixentista Lucca Pacioli (c. 1445-1517), redescobert el 2006 a la Biblioteca de la Fundació Palazzo Coronini Cronberg, a Gorizia (Itàlia). |
GARZÓN, José A. Luces sobre el Ingenio, el pionero libro del juego llamado marro de punta, de Juan Timoneda. Valencia: Universidad Nacional de Educación a Distancia, Colección Interciencias, 2010. ISBN: 978-84-92885-008.
Esta investigació presenta importants novetats, estes són les dos més importants:
|
PALUZÍE et LUCENA, José. “Notice sur un Manuscrit en langue catalane existant à l ´Archive du Palau à Barcelone”. La Stratégie, París, 4 d’abril de 1912, pp. 121-123.
PALUZÍE y LUCENA, José. Manual de Ajedrez. Barcelona, 1912, pp. 254-257.
WESTERVELD, Govert; GARZÓN, José A. La reina Isabel la Católica: su reflejo en la dama poderosa de Valencia, cuna del ajedrez moderno y origen del juego de damas. Generalitat Valenciana, Valencia, 2004. ISBN: 84-482-3718-8
En l’enciclopèdica investigació de Westerveld es propugna de forma convincent que és la gran dama de la vida espanyola, la reina Isabel la Catòlica, la que ha inspirat la poderosa peça del xicotet tauler, així com la connexió que hi ha entre el naixement dels escacs moderns i la creació d’un nou joc, el marro de punta (joc de dames), i que ambdós esdeveniments es documenten a València. José A. Garzón ha col·laborat en diversos passatges de l’obra, així com en la redacció de 3 capítols i l’epíleg. Ambdós autors consagren un capítol a l’estudi dels “Scachs d’amor” amb importants novetats, on s’acredita ja la datació del poema el 1475. [Enllaç a l’article de J. Garzón, Viena 2010] |